С настъпването на есента идва и сезонът на дюлите. Този жълт

...
С настъпването на есента идва и сезонът на дюлите. Този жълт
Коментари Харесай

Дюлите и важните ползи от тях за здравето ни

С настъпването на есента идва и сезонът на дюлите. Този жълт плод със характерен усет е обработен в началото в антична Гърция и Рим, където е бил знак на любовта и плодородието. Днес остава в сянката на по-популярните си събратя ябълките и крушите, само че в действителност по нищо не им отстъпва, когато става дума за изгодите за здравето ни. Ето и кои са те.
 Гроздето и изгодите за очите - още една причина да го консумираме постоянно
Още една значима изгода от гроздето за здравето ни

Как да не го обичаме

Хранителни субстанции

Дюлите са цялостни с потребни за организма витамини и минерали, както и доста фибри. Витамин С, витамини от групата В, желязо, калий и магнезий са комбинирани с доста малко калории, което ги прави страхотен и уравновесен избор.

Освен това плодът е богат и на антиоксиданти, които понижават метаболитния стрес и възпаленията, както и предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Според разнообразни изследвания някои антиоксиданти в дюлите, в това число флавоноли като кверцетин и кемпферол, понижават възпалението и защищават от разнообразни хронични и сърдечни болести.
 Снимка 638435

Храносмилателна система

Дюлите от дълго време се използват от обичайна медицина за лекуване на разнообразни хранителни разтройства. Според извършени проучвания с плъхове екстрактът от дюля може да отбрани чревната тъкан от увреждане, обвързвано с възпалителни болести на червата, като улцерозен колит. Това обаче не е потвърден сигурно резултат и при хората.

Има също по този начин доказателства, че растителните съединения в дюлите могат да оказват помощ за попречване и лекуване на стомашни язви. Експеримент с плъхове открива, че екстрактът от дюля защищава от стомашни язви, породени от консумация на алкохол, предава.

Друга изгода от дюлите за храносмилателната система е, че повлиява благоприятно симптомите (като коремна болежка, повръщане, оригване и други) на гастроезофагеална рефлуксна болест. 7-седмично изследване с 80 деца с киселинен рефлукс открива, че ежедневният банкет на сироп от дюля е толкоз ефикасен, колкото и медикаментите, които се употребяват освен това положение.
 Снимка 638436

Алергии

Дюлите се оказват потребни и при разнообразни прояви на алергии, тъй като дейно потискат интензивността на съответни имунни кафези, виновни за алергичните реакции. Според няколко проучвания може ни оказват помощ да се оправим с алергична хрема и други признаци като алергичен дерматит.

Имунна система

Грижейки се за здравето на червата и храносмилателната система, дюлите подкрепят и имунната система. Научни опити демонстрират, че те имат антибактериални свойства, които могат да оказват помощ за попречване на свръхрастеж на някои нездравословни бактерии, като E. coli и S. aureus.
 Холестеролът, ябълките, гроздето и плодовете, които ни оказват помощ да понижим равнищата му
Плодовете, които смъкват холестерола

Лекарства от природата

Освен това един плод съдържа към 15% от целесъобразната дневна доза витамин С, който укрепва защитните сили на организма. Фибрите в него пък подхранват потребните бактерии в храносмилателния тракт, с което понижава възпаленията и усъвършенства устойчивостта към инфекции.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР